Για ποιο λόγο να επισκεφτείτε ένα κλινικό διαιτολόγο;

Πάρα πολλές φορές ακούμε στην καθημερινότητά μας τη φράση «η τροφή σου το φάρμακό σου». Πόση σημασία δίνουμε στην έννοια αυτή και πόσο κατανοούμε το βαθύτερο νόημα της; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μήπως στις κακές σας διατροφικές συνήθειες οφείλεται η έλλειψη ενέργειας και ζωτικότητας που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μειωμένη παραγωγικότητά σας στην δουλειά, η κακή σας διάθεση, η νευρικότητα και το άγχος σας, η κακή ποιότητα του ύπνου σας, οι μειωμένες αθλητικές σας επιδόσεις, τα φουσκώματα, τα αέρια και οι τυμπανισμοί που σας ταλαιπωρούν καθημερινά;

Δεδομένου ότι το φαγητό αποτελεί ένα απαραίτητο μέσο για την επιβίωση, αποτελεί απόλαυση, τρόπο κοινωνικοποίησης και φάρμακο το οποίο είτε θα βελτιώσει το επίπεδο της υγείας σας είτε με «κακή χρήση» ή «υπερδοσολογία» θα προκαλέσει παρενέργειες ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει:

  1. να αντιμετωπίσετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας [όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπεριλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, νεφρική δυσλειτουργία, ηπατική νόσο κ.α.] το οποίο χρήζει διατροφικής υποστήριξης, δίνοντας σας σωστές διατροφικές κατευθύνσεις για την βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.
  2. να βελτιώσετε την λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος μέσω εξατομικευμένων πλάνων διατροφής σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από προβλήματα όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τυμπανισμό, μετεωρισμό και γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.
  3. να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε ή να τρώτε με περιορισμόσε περίπτωση πουέχετε υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση που επηρεάζει τη λειτουργία του στόμαχου, του εντέρου (λεπτού και παχέος), του παγκρέατος, του ήπατος, των νεφρών, που κατ΄ επέκταση επηρεάζουν την διαδικασία της πέψης.
  4. να βελτιώσετε την κατάσταση θρέψης σας. Εάν παρουσιάζετε χρόνια νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, που επηρεάζουν την κατάσταση θρέψης σας και οδηγούν σε απώλεια βάρους, ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τις διατροφικές ελλείψεις και να ανακτήσετε και πάλι το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  5. να εντοπίσει συμπτώματα διαταραχής λήψης τροφής (ανορεξία ή βουλιμία) και να συντελέσει στην αντιμετώπισή τους, βελτιώνοντας την κατάσταση θρέψης του ατόμου.
  6. να βελτιώσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις με κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε τα ποσοστά μυϊκής μάζας και να μειώσετε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας.
  7. να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες ως μέσο πρόληψης ή βελτίωσης του επιπέδου υγείας σας.
  8. να ακολουθήσετε μια καλή ποιότητα διατροφής πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  9. να χάσετε βάρος εκπαιδεύοντας σας διατροφικά ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε το φαγητό σας σωστά για μια ολόκληρη ζωή.

Επομένως, στόχος ενός κλινικού διαιτολόγου δεν είναι μόνο να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αλλά να σας βοηθήσει να γνωρίσετε το σώμα σας, να σας μάθει να ακούτε και να ερμηνεύεται τα σημεία και τα συμπτώματα που το σώμα σας εκδηλώνει καθημερινά. Να σας κάνει να κατανοήσετε πώς και κατά πόσο η διατροφή επηρεάζει τις ζωτικές σας λειτουργίες και το πώς νιώθετε καθημερινά. Αν υιοθετήσετε εφικτές αλλαγές σχετικά με τον τρόπο που διατρέφεστε και συμπεριφέρεστε απέναντι στο φαγητό, γρήγορα θα είσαστε σε θέση να αντιληφθείτε αν μια τροφή σας κάνει να αισθάνεστε ζωντανοί, γεμάτοι ζωτική ενέργεια και ευεξία ή αν σας μειώνει την ποιότητα ζωής προκαλώντας σας φουσκώματα, δυσφορία, νευρικότητα ή κούραση, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας. Η γνώση αυτή είναι το κλειδί για να αρχίσετε να ζείτε πραγματικά και για να απολαμβάνεται μια καλύτερη ποιότητα ζωής γεμάτη ενέργεια, δυνατή υγεία και καλή διάθεση.

«Αν οι άνθρωποι ζούσαν και έτρωγαν σωστά δεν θα υπήρχαν ασθένειες»

Ιπποκράτης

Leave a Reply