Διατροφή και πανελλήνιες εξετάσεις

Διατροφή και πανελλήνιες εξετάσεις

Παραδοσιακά αυτή την περίοδο του χρόνου το θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις των γονέων, είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις και το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις.

Όποτε ανακαλώ στο μυαλό μου τις πανελλήνιες, αυθόρμητα κάνω μια αντιστοίχιση με αθλητικούς αγώνες.

Από τι εξαρτάται η απόδοση ενός αθλητή στους αγώνες; Οι πρώτες απαντήσεις που έρχονται στο μυαλό μου είναι:

  • Από το πόσο καλά έχει προετοιμαστεί προπονητικά
  • Από το πόσο καλά μπορεί να διαχειριστεί το στρες πριν τους αγώνες και κατά την διάρκεια αυτών
  • Από το πόσο καλή διάθεση και ψυχολογία έχει ο αθλητής
  • Από το πόσο καλή φυσική κατάσταση έχει.

Όλα αυτά μαζί και πιθανότατα όχι μόνο αυτά, φέρνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον κάθε αθλητή.

Ένας παράγοντας που δεν παραβλέπετε σχεδόν ποτέ, όσον αφορά την αθλητική απόδοση, αλλά παραβλέπετε σχεδόν πάντοτε, όσον αφορά τη μαθητική απόδοση, είναι ο ρόλος της διατροφής. Ενώ σε ένα αθλητή θα τονίσουμε την σημασία και θα επιμείνουμε, να τρώει ισορροπημένα και θρεπτικά τρόφιμα, ειδικά πριν την περίοδο των αγώνων, σε ένα μαθητή που προετοιμάζεται για μαθητικές εξετάσεις, με μεγάλη ευκολία, θα δικαιολογήσουμε την επιλογή επεξεργασμένων τροφίμων, γλυκών, junk food κ.α. με την δικαιολογία ότι ήδη πιέζεται πολύ και δεν είναι δυνατόν να πιεστεί και στο φαγητό.

Επιπρόσθετα οι αθλητές, τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν τους αγώνες, κόβουν την ένταση και την συχνότητα των προπονήσεων με σκοπό το σώμα να ξεκουραστεί και αυτοθεραπευτεί, έτσι ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση κατά την διάρκεια των αγώνων.

Τέλος δίδεται πολύ μεγάλη σημασία στην ξεκούραση, τον καλό, επαρκή και ποιοτικό ύπνο, ως σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει άμεσα την αθλητική απόδοση.

Όπως ένας εξαντλημένος αθλητής από:

  • έλλειψη επαρκών θρεπτικών συστατικών,
  • κακό και ελλιπή ύπνο και
  • κακή ενυδάτωση,

είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να κάνει την καλύτερη αθλητική απόδοση βάση της προετοιμασίας του, έτσι και ένας μαθητής που θα φτάσει την ημέρα των εξετάσεων ταλαιπωρημένος, κουρασμένος, άυπνος και με βιοχημικές ελλείψεις ή ανισορροπίες αντίστοιχα δεν θα πετύχει την καλύτερη δυνατή μαθητική απόδοση.

Υπάρχει λοιπόν κάτι που μπορεί μεμονωμένα να βοηθήσει τους μαθητές να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στις εξετάσεις; Πριν προβείτε να τρέξετε στο φαρμακείο για να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που υπόσχεται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη απόδοσή του παιδιού σας, φροντίστε πρώτα να έχει ξεκουραστεί επαρκώς, να έχει ενυδατωθεί σωστά και να έχει καλύψει τις ενεργειακές και θρεπτικές του ανάγκες μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή.

Να θυμάστε ότι η τροφή που καταναλώνουμε είναι το δομικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει το σώμα για να αναδομήσει κύτταρα, ορμόνες και νευροδιαβιβαστές. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κυριολεκτικά αυτό που τρώμε! Το σώμα μας θα δώσει πίσω αυτό που παίρνει.

Leave a Reply