Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας

Νέος χρόνος. Νέες επιθυμίες και προσδοκίες; Ή απλά παλιές διαχρονικές επιθυμίες και προσδοκίες ανολοκλήρωτες μέσα στο πέρασμα των χρόνων; Επιθυμίες και προσδοκίες που απλά μετατίθενται από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα και από έτος σε έτος.

Μια πολύ συχνή και πολλές φορές βασανιστική προσδοκία είναι και αυτή της επίτευξης φυσιολογικού σωματικού βάρους. Συναντώ καθημερινά ανθρώπους οι οποίοι χρόνια ολόκληρα ταλαιπωρούνται, αισθάνονται εγκλωβισμένοι, απογοητευμένοι, αγανακτισμένοι, έχοντας κάνει υπεράριθμες προσπάθειες να επιτύχουν και να σταθεροποιήσουν, με γρήγορο, εύκολο και «ανώδυνο» τρόπο, ένα επιθυμητό σωματικό βάρος, όντας εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της δίαιτας.

Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας

Ποιος είναι αυτός; Κάθε άνθρωπός θέτει ένα δικό του «βαρομετρικό ταβάνι».

Τι σημαίνει αυτό; Φτάνοντας σε ένα αυξημένο σωματικό βάρος, στο οποίο δεν έχει ξαναφτάσει, κρούει στον εαυτό του τον κώδωνα του κινδύνου εφιστώντας του την προσοχή ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι θα πρέπει να κάνει κάτι για να δραστηριοποιηθεί.

Ξεκινάει λοιπόν, την επόμενη ημέρα, με μεγάλη δύναμη, αποφασιστικότητα και θέληση την προσπάθεια να χάσει βάρος. Ξεκινάει όμως με λάθος φιλοσοφία «θα κάνω την καρδιά μου πέτρα, για ένα, δύο, τρεις μήνες, για όσο χρειαστεί για να μπορέσω να χάσω τα επιπλέον κιλά που με βασανίζουν τόσα χρόνια», η μάχη έναντι του αλόγιστου φαγητού, αντικαθιστώντας το με υποτυπώδες, ελάχιστο, μηδαμινό και άνοστο φαγητό.

Οι πρώτες ημέρες, αν και δύσκολες, κυλούν καλά γιατί το αίσθημα της πείνας καλύπτεται από την ευχαρίστηση της πτώσης των κιλών. Όταν όμως η ένδειξη της ζυγαριάς κολλήσει, η αισιοδοξία, η θέληση και η αποφασιστικότητα μας κλονίζεται, οπότε και ενδίδουμε πάλι στο αλόγιστο φαγητό. Αν είμαστε πιο δυνατοί άρουμε τις αμφιβολίες και συνεχίζουμε την προσπάθεια μέχρι τη στιγμή που επιτέλους θα φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο. Και τότε σαν ανταμοιβή στον καλό μας εαυτό που κατάφερε να στερηθεί και να υποστεί για τόσο χρονικό διάστημα το μαρτύριο της στέρησης του φαγητού τον ανταμείβουμε με … φαγητό! Όλα τα καλά που μας έχουν λείψει όλο αυτό το χρονικό διάστημα έρχονται να συμπτυχθούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, εβδομάδες, μήνες. Και τα κιλά επιστρέφουν με το παραπάνω… και τότε θέτουμε ένα νέο βαρομετρικό ταβάνι.

Ποτέ δεν ξεκινούμε μια νέα προσπάθεια για δίαιτα από εκεί που είχαμε αρχικά ξεκινήσει. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται…

Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε τελικά πόσους μήνες ή χρόνια έχουμε αφιερώσει αθροιστικά σε όλες αυτές τις γρήγορες και εύκολες μεθοδολογίες; Πόσα χρόνια έχουμε αφιερώσει μέχρι σήμερα στην προσπάθεια να φτάσουμε στο δικό μας «ιδανικό» βάρος;

Μήπως λοιπόν ήρθε η στιγμή με την έναρξη του χρόνου να δώσουμε στον εαυτό σας μια νέα ευκαιρία, σωστά δομημένη, απλά μαθαίνοντας πώς να διαχειριζόμαστε το φαγητό μας σωστά; Απλά υιοθετώντας νέες, καλύτερες διατροφικές συνήθειες; Απλά μαθαίνοντας πώς να διαχειριζόμαστε σωστά το φαγητό μας χωρίς να μας κάνει κακό, χωρίς να μας βλάπτει;

Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, ίσως και αδύνατο.  Μήπως όμως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε αν ο δρόμος μιας συντονισμένης προσπάθειας είναι πολύ πιο εύκολος, πιο γρήγορος και λιγότερο ανέξοδος από το να παραμένετε εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της δίαιτας, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά;

Leave a Reply