Συμπληρώματα Διατροφής

Η χρήση βοτάνων και φυσικών προϊόντων, για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, χρονολογείται για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση του ενδιαφέροντος ως προς τις εναλλακτικές ιατρικές θεραπευτικές μεθόδους, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη συστηματική αύξηση των ετήσιων πωλήσεων φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής και θεραπευτικών βοτάνων. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1992 έως και το 1996, οι πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής αυξήθηκαν κατά 100 %, ενώ το 2004 τα καθαρά κέρδη της βιομηχανίας των συμπληρωμάτων υπολογίστηκαν στα 20.3 δις δολλάρια (Annual Industry Review, 2005). Ένας βασικός παράγοντας που στρέφει το ευρύ κοινό προς τις εναλλακτικές επιστήμες είναι η όλο και αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι φυσικές μέθοδοι θεραπευτικής μπορούν συχνά να προάγουν την υγεία με ένα πιο ασφαλή και οικονομικότερο τρόπο, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους της ιατρικής.

Παρατηρείται λοιπόν όλο και πιο συχνά η τάση, οι ασθενείς ή οι ενδιαφερόμενοι, να ενημερώνονται συστηματικά μέσω του διαδικτύου, για θέματα που αφορούν την υγεία τους, ενώ τείνουν να λαμβάνουν τα προβλήματα της υγείας τους στα χέρια τους, θεωρώντας ότι οι φυσικές εναλλακτικές επιστήμες τους παρέχουν τα κατάλληλα «εργαλεία» και τις κατάλληλες μεθοδολογίες είτε για τη θεραπεία είτε για την πρόληψη ορισμένων παθήσεων.

Ωστόσο, δεν χωράει αμφιβολία ότι ναι μεν η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να ενέχει κινδύνους, αλλά η ορθολογική τους χρήση παρέχει αδιαμφισβήτητα θεραπευτικά οφέλη, καθώς επίσης και σε αρκετές περιπτώσεις κυριολεκτικά σώζει ζωές. Και ενώ η χρήση φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής και θεραπευτικών βοτάνων γενικά θεωρείται ασφαλής, δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και αυτή ενέχει ενδεχόμενους κινδύνους,-ειδικά όταν συμπληρώματα διατροφής και βότανα λαμβάνονται σε συνδυασμό με συμβατικά φάρμακα. Για παράδειγμα, οι φυσικές θεραπείες, μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τη θεραπευτική επίδραση των συνταγογραφούμενων ή μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ επιπρόσθετα, ορισμένα φάρμακα μπορεί να εξαντλήσουν τα αποθέματα του σώματος σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, γεγονός το οποίο μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες για την υγεία.

Θα πρέπει λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι πριν λάβουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής να γνωρίζουν ότι:

  • οτιδήποτε μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να έχει και αρνητική, ανάλογα με την χρήση (σωστή χρήση, λανθασμένη χρήση ή κακή χρήση).
  • H αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η συνολική διατροφή, η ύπαρξη οργανωμένης άσκησης, ειδικές παθολογικές καταστάσεις, οικογενειακό ιστορικό παθήσεων κ.ά.
  • Για να επιτευχθεί θεραπευτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει καταρτιστεί σαφές θεραπευτικό πλάνο το οποίο να στοχεύει στην αντιμετώπιση της αιτίας μιας νόσου και όχι στην καταστολή των συμπτωμάτων αυτής.
  • Τα συμπληρώματα διατροφής όπως επίσης και τα βότανα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αλόγιστα αλλά θα πρέπει να χορηγούνται από άτομα καταρτισμένα σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής και την υγιεινή διατροφή.

Leave a Reply