Συναισθηματικό φαγητό

Μήπως η επιθυμία σας για φαγητό είναι πιο έντονη από το απόγευμα και μετά ή όταν είστε μόνη/-ος στο σπίτι; Μήπως έχετε έντονη επιθυμία για γλυκό ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάτε; Μήπως καταφεύγετε σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού ή σε υπερφαγικά επεισόδια μετά από μια έντονα κουραστική, στρεσογόνο ημέρα;

Το φαγητό όλο και περισσότερο στις ημέρες μας από αναγκαίο μέσο για την επιβίωση μας, από μέσο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης, ανάγεται σε μέσο εκτόνωσης των συναισθημάτων μας. Τα επεισόδια υπερκατανάλωσης φαγητού συχνά δρουν ως καταφύγιο, ως αγχολυτικό και ως διέξοδος ανακούφισης.

Τι μας οδηγεί στο συναισθηματικό φαγητό;

Το συναισθηματικό ξέσπασμα στο φαγητό έχει τόσο οργανικό όσο και ψυχολογικό υπόβαθρο.

Το στρες, το άγχος, η έντονη κόπωση είναι παράγοντες που ενοχοποιούνται για το συναισθηματικό ξέσπασμα στο φαγητό. Έχετε σκεφτεί όμως ότι οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να προκαλούν ή να ανατροφοδοτούν τα υπερφαγικά επεισόδια;

Τα άστατα ωράρια και η παράλειψη γευμάτων οδηγούν σε διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σε έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε έντονο στρες.

Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Συνήθως, όσοι ακολουθούν υποθερμιδικές δίαιτες αποφεύγουν όλα τα λιπαρά τρόφιμα με αποτέλεσμα να στερείται το σώμα από την αναγκαία ποσότητα για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, των λεγόμενων απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τα συμπτώματα κούρασης και οξυθυμίας και μεγιστοποιεί αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι η νευρικότητα και η κατάθλιψη.  Η αυξημένη κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών ενδέχεται να συμβάλλει στην «εθιστική» συνήθεια της κατανάλωσης γλυκών.

Στρατηγικές δράσης

Βγάλτε από το μυαλό σας τη λέξη δίαιτα. Η πιο επιτυχημένη δίαιτα είναι αυτή που δεν έχεις καταλάβει ότι την έκανες.

Απενοχοποιήστε τα τρόφιμα. Δεν υπάρχουν επιτρεπόμενα και απαγορευμένα τρόφιμα. Κανένα τρόφιμο δεν είναι ένοχο. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας οδηγεί σε αύξηση του σωματικού μας βάρους. Εν τέλει η κακή διαχείριση των τροφών είναι που οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

Ακούστε το σώμα σας. Υπο φυσιολογικές συνθήκες όλα τα έμβια όντα κατέχουν, ως ένστικτο επιβίωσης, ένα ισορροπημένο μηχανισμό πείνας και κορεσμού ο οποίος τα βοηθάει να διατηρούν ένα φυσιολογικό και σταθερό σωματικό βάρος

Βάλτε πρόγραμμα. Προγραμματίστε τα γεύματά σας, όπως προγραμματίζεται τη λειτουργία της δουλειάς σας ή του σπιτιού σας.

Μην ακολουθείτε εξαντλητικές δίαιτες. Μην αποστερείτε το σώμα σας από την απαιτούμενη ενέργεια. Ο οργανισμός σας στην προσπάθειά του να προστατέψει το σώμα σας από μελλοντική κατάσταση λιμού μειώνει το μεταβολικό ρυθμό και κατ΄ επέκταση την ενέργεια που καταναλώνει μέσα στην ημέρα.

Ζητήστε βοήθεια. Να θυμάστε ότι η διαχείριση του βάρους δεν παίζεται σε επίπεδο θερμίδων, αλλά ουσιαστικά σε επίπεδο σωστής και ισορροπημένης διατροφής που προσαρμόζεται στους ρυθμούς και στον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου, παρέχει ευέλικτες λύσεις, τροποποιείται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες (γιορτές, αργίες, ταξίδια) και προάγει την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου σώματος.

Leave a Reply