Υιοθετώντας την νοοτροπία της ανάπτυξης (growth mindset) στην διατροφή !

Υιοθετώντας την νοοτροπία της ανάπτυξης (growth mindset) στην διατροφή !

Είναι γνωστό πλέον στους γονείς ότι δεν αρκεί απλώς να λένε «Φάε τα λαχανικά σου γιατί σου κάνουν καλό!».

Όλοι οι γονείς θα ήθελαν, να δουν τα παιδιά τους:

  • να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να διαχειρίζονται ισορροπημένα την διατροφή τους,
  • να έχουν μάθει να ακούν το σώμα τους,
  • να αντιλαμβάνονται ποιές είναι οι φυσικές δυνατότητες του σώματός τους και να επιλέγουν να τρώνε βάση των δυνατοτήτων του σώματός τους και
  • να αποδέχονται τις καλές και λιγότερο καλές επιλογές ως φυσική απόρροια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αν πληρούνταν, αν όχι όλες οι παραπάνω συνθήκες, αλλά κάποιες από αυτές, τότε οι γονείς θα ήταν σίγουροι ότι τα παιδιά τους έχουν αποκτήσει μια υγιή αντίληψη σε σχέση με το φαγητό και ότι αγκαλιάζουν με αγάπη, χαρά και αυτοπεποίθηση το σώμα τους και τον τρόπο με τον οποίο είναι καλό να τρέφεται αυτό. Αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη νίκη!

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια θετική νοοτροπία ανάπτυξης στο φαγητό που θα οδηγήσει τα παιδιά στην υιοθέτηση πιο ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών:

1. Αναγνωρίστε, αποδεχτείτε και αγκαλιάστε τις ατέλειες του παιδιού σας. Προσοχή όμως υπάρχει μια λεπτή ισορροπία. Το να «δικαιολογούμε» τις αδυναμίες μας σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να τις ξεπεράσουμε ποτέ.

2. Δείτε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες. Το να έχεις νοοτροπία ανάπτυξης σημαίνει να απολαμβάνεις τις δυσκολίες ως ευκαιρίες για αυτοβελτίωση. Μην εκλαμβάνετε τα όχι των παιδιών σας, σαν προσωπικές σας αποτυχίες, αλλά σαν ευκαιρία για περαιτέρω προσπάθεια.

3. Δοκιμάστε διαφορετικές τακτικές μάθησης. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο για μάθηση. Αυτό που λειτουργεί για ένα παιδί μπορεί να μην λειτουργεί για το δικό σας.

4. Ο παιδικός εγκέφαλος χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα. Αυτό κάνει τον παιδικό εγκέφαλο πιο δεκτικό σε οποιαδήποτε πληροφορία. Εκμεταλλευτείτε το!

5. Αντικαταστήστε την φράση των παιδιών «δεν μου αρέσει» με τη φράση «δεν μου αρέσει ακόμη». Κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να δυσκολεύεται να φάει κάτι, απλώς υπενθυμίστε του ότι δεν του αρέσει ακόμα. Άλλωστε τίποτα δεν μας άρεσε πριν εκπαιδευτούμε να μας αρέσει!

6. Επενδύστε στην θετική ενίσχυση της διαδικασίας της δοκιμής και όχι στο τελικό αποτέλεσμα αυτής. Αρχικά εστιάστε στο να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν τη διαδικασία της δοκιμής, χωρίς να έχετε την προσδοκία ότι αυτή θα φέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

7. Καλλιεργήστε στο μυαλό του παιδιού την έννοια του σκοπού π.χ, θέλω να προσπαθήσω να βελτιώσω την διατροφή μου για να είμαι καλά, για να αισθάνομαι καλά, για να έχω περισσότερες επιλογές, για να αποδίδω καλύτερα στα αθλήματα κοκ.

8. Δώστε έμφαση στην βελτίωση και όχι στον ρυθμό (ταχύτητα) της βελτίωσης. Το να μαθαίνεις γρήγορα δεν είναι το ίδιο με το να μαθαίνεις καλά, και το να μαθαίνεις καλά μερικές φορές απαιτεί να αφήνεις χρόνο για λάθη.

9. Εκτιμήστε λοιπόν ρεαλιστικά τον χρόνο και την προσπάθεια. Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις. Μην περιμένετε να κατακτήσει και να εσωτερικεύσει, το παιδί σας, την ισορροπημένη διατροφή εν μια νυκτί.

10. Προσπαθήστε να παρέχετε στο παιδί ερεθίσματα που θα του δημιουργήσουν προβληματισμούς σε σχέση με την ισορροπημένη διατροφή (π.χ. role play, μαγειρέψτε μαζί του, ψωνίστε μαζί του). Δώστε στο παιδί χρόνο να σκεφτεί αυτό που έμαθε μέσα στην ημέρα.

11. Βάλτε την προσπάθεια πάνω από το αποτέλεσμα. Πρέπει να ανταμείβεται η σκληρή δουλειά και όχι η εγγενής ικανότητα.

12. Επισημάνετε τη σχέση μεταξύ μάθησης και «εκπαίδευσης του εγκεφάλου».
Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς που πρέπει να γυμναστεί, όπως ακριβώς και το σώμα. Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μια εκπαιδεύσιμη δεξιότητα που μαθαίνεται σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου.

13. Μοιραστείτε με τα παιδιά σας προσωπικές σας ιστορίες σε σχέση με την διατροφή. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι οι άνθρωποι μοιράζονται τις ίδιες αδυναμίες.

14. Για να τα καταφέρετε όλα αυτά επαναπροσδιορίστε τα πιστεύω σας σε σχέση με την ισορροπημένη διατροφή. Ο μύθος καταρρίφθηκε: η ισορροπημένη διατροφή απαιτεί σκληρή δουλειά, δεν είναι έμφυτη!

Leave a Reply