Τι προκαλεί τον καρκίνο?
Η ανάπτυξη του καρκίνου αποτελεί μια ιδιαίτερα σύνθετη βιολογική διαδικασία, που ακόμα και στις ημέρες μας δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, παρότι πληθώρα επιστημονικών δεδομένων υποδεικνύει ότι ορμόνες, ανοσολογικοί μηχανισμοί και βέβαια η γενετική προδιάθεση αποτελούν παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία της καρκινογένεσης. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή ποιότητα διατροφής, η παχυσαρκία, διάφοροι μολυσματικοί παράγοντες, ασκούν εντονότατη επιρροή στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού
Τροποποιήσιμοι: ατεκνία, πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη, μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κακές διατροφικές συνήθειες.
Μη τροποποιήσιμοι: φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μικρή ηλικία εμμηναρχής, μεγάλη ηλικία εμμηνόπαυσης, άτυπες αλλοιώσεις των ιστών του μαστού, προηγούμενος καρκίνος στον ένα μαστό στο παρελθόν, προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο θώρακα για άλλο νόσημα.
Οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, το να γνωρίζει μια γυναίκα ότι έχει μερικούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να τη βοηθήσει να είναι περισσότερο προσεκτική σχετικά με την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων ή ακόμη να πάρει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου, διότι μερικοί από αυτούς μπορούν να τροποποιηθούν ή να ελεγχθούν.
10 βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
- Διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Οι πληθυσμοί που ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά (π.χ. Κίνα, Ιαπωνία) παρουσιάζουν τα μικρότερα κρούσματα καρκίνου του μαστού.
- Αλλάξτε το είδος των λιπαρών που καταναλώνετε. Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και προτιμήστε το ελαιόλαδο.
- Μειώστε το σωματικό λίπος. Η απώλεια λίπους και ιδιαίτερα από την περιοχή της κοιλιάς μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
- Χαμηλότερο επίπεδο ινσουλίνης. Η ινσουλίνη ενισχύει σημαντικά τη δράση των οιστρογόνων. Οι γυναίκες που παίρνουν βάρος στην άνω κοιλιακή χώρα συνήθως υποφέρουν από υπερέκκριση ινσουλίνης.
- Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση φυτικών ινών τόσο χαμηλότερα τα ποσοστά οιστρογόνων στο αίμα.
- Μειώστε το οξειδωτικό φορτίο. Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
- Αποφύγετε τα χημικά οιστρογόνα, επιλέγοντας άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, βιολογικής καλλιέργειας φρούτα και λαχανικά.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και ο κίνδυνος μεγαλώνει ανάλογα με την προσλαμβανόμενη ποσότητα.
- Αυξήστε τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας της ικανότητας του κυττάρου να διαιρείται και να αναπτύσσεται. Επίσης, βοηθάει στην ωρίμανση των κυττάρων του στήθους και έτσι γίνονται λιγότερο ευάλωτα σε καρκινογόνες τοξίνες.
- Ασκηθείτε. Η άσκηση αναστέλλει τη δράση των οιστρογόνων, μειώνοντας την παραγωγή τους, καθυστερεί την έναρξη της έμμηνης ρύσης, προλαμβάνει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και μειώνει τα επίπεδα των ωφέλιμων οιστρογόνων.